Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Τι προκάλεσε τη νέα βουτιά στις τιμές

Πετρέλαιο: Τι προκάλεσε τη νέα βουτιά στις τιμές

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο ενδείξεων για κάμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ και κόντρα στις εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το μπρεντ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι - επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις 13 Μαρτίου, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) διολίσθησε στα 77 δολάρια.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο ενδείξεων για κάμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ και κόντρα στις εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ο μπρεντ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι – επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις 13 Μαρτίου, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) διολίσθησε στα 77 δολάρια. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στη βάση εκτιμήσεων της αγοράς. Αν τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώσουν την εκτίμηση, θα είναι μία σαφής ένδειξη χαλάρωσης της ζήτησης πετρελαίου στην μεγαλύτερη καταναλώτρια του κόσμου.

H Μέση Ανατολή δεν τρομάζει την αγορά

Η αγορά δεν φαίνεται να φοβάται την όποια επίπτωση στα επίπεδα προσφοράς ακόμη και σε περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει τη χερσαία επέμβαση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα. Και τούτο γιατί δεν βλέπει πιθανότατα να υπάρξει αντίδραση από τον αραβικό κόσμο ή ακόμη και από το Ιράν σε επίπεδο εμπάργκο.

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε τροχιά πτώσης από τις αρχές Απριλίου. Είχε απώλειες κατά τις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, ενώ και τα περιθώρια κέρδους των καυσίμων περιορίστηκαν.

Το ισχυρό δολάριο πιέζει

Ένας πρόσθετος παράγοντας, που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω είναι το ισχυρό δολάριο. Οι τιμές εμπορευμάτων και το αμερικανικό νόμισμα (στο οποίο αποτιμώνται διεθνώς) τείνουν να ακολουθούν αντίθετη πορεία. Το δολάριο έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 4% έναντι των βασικών ανταγωνιστών του από τις αρχές του έτους.

Πάντως μερίδα αναλυτών εξακολουθεί να προειδοποιεί πως το κλίμα στην αγορά θα μπορούσε να αλλάξει αιφνιδίως, αφού είναι πολλά τα πιθανά «φιτίλια», που θα μπορούσαν να ανάψουν φωτιές. Ενώ υπάρχει αδυναμία εν μέσω αυξανόμενων αποθεμάτων και εξασθένισης γεωπολιτικών απειλών, υπάρχει «υποστήριξη από τους συνεχείς κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς», εξήγησε στο Bloomberg ο Χαν Ζονγκ Λιανκ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Standard Chartered Plc.

Αλλά δεν αποκλείεται ανατροπή

H συνάντηση του OPEC+ τον ερχόμενο Ιούνιο και οι νέοι περιορισμοί στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου. «Πιστεύουμε ότι οι αγορές υποτιμούν αυτούς τους κινδύνους βραχυπρόθεσμα».

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών πρόκειται να συνεδριάσει τον επόμενο μήνα για να αξιολογήσει την πολιτική προσφορά μετά την εφαρμογή περικοπών παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη των τιμών. Οι περισσότεροι έμποροι αναμένουν ότι οι περιορισμοί θα παραταθούν, πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Πηγή: naftemporiki.gr//Νατάσα Στασινού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments