Αυτοδιοίκηση

Χριστοδουλόπουλος: «Η συνεργασία του με τα πανεπιστήμια Amity University θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του δήμου Ήλιδας»

Χριστοδουλόπουλος: «Η συνεργασία του με τα πανεπιστήμια Amity University θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του δήμου Ήλιδας»
Χριστοδουλόπουλος: «Θα δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές του δήμου μας να λαμβάνουν υποτροφίες» τόνισε ο δήμαρχος Ήλιδας.

«Θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής μας η συνεργασία με τα πανεπιστήμια Amity University της Ινδίας, μέσω της ίδρυσης μεγάλου εκπαιδευτικού ιδρύματος στον δήμο μας», τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, με αφορμή τη αναγόρευση σε επίτιμο δημότη του πρύτανη Assem Chauhan, σε εκδήλωση που έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη στο δημοτικό μέγαρο της Αμαλιάδας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, «με το να έλθουν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και να εκπαιδεύονται εδώ», θα βοηθήσει την περιοχή να γίνει πιο γνωστή σε όλα τα διεθνή μέσα, με ό,τι θετικό συνεπάγεται και για τον τουρισμό. Επίσης, όπως τονίζει: «Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα βοηθήσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που είναι η κινητήριος δύναμη της περιοχής μας», επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές του δήμου μας να λαμβάνουν υποτροφίες».

Όσον αφορά στο πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Assem Chauhan, που ελέγχει 120 πανεπιστήμια σε 15 χώρες, σε Ευρώπη Ασία και Αμερική, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ο Assem Chauhan επισκέφθηκε τον δήμο μας, με αφορμή την παρουσία του σε συνέδριο που είχε οργανώσει στην Πάτρα η πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Κατερίνα Παναγοπούλου μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο Assem Chauhan γνώρισε την ιστορία της αρχαίας Ήλιδας, τους Ολυμπιακούς αγώνες και το ευ αγωνίζεσθαι, αφού από εδώ ξεκίνησαν οι πανανθρώπινες αξίες. Στη συνέχεια είχαμε μια πρώτη συνάντηση στο δημαρχείο στην Αμαλιάδα και αποφασίσαμε να υπογράψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας. Πριν από περίπου ενάμισι μήνα επισκέφθηκα την Ινδία, όπου στο Νέο Δελχί υπογράψαμε σύμφωνο επιστημονικής συνεργασίας, το οποίο προβλέπει προσφορά υποτροφιών σε μαθητές της περιοχής και δημιουργία καλοκαιρινών σχολείων που θα ξεκινήσουν από φέτος».

Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο δήμαρχος, «στόχος του Assem Chauhan είναι να φτιάξει ένα διεθνές πανεπιστημιακό ίδρυμα στον τόπο μας, για αυτό και ο δήμος αποφάσισε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης να τον ανακηρύξει σε επίτιμο δημότη». Σχετικά με την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πάνω από όλα πρέπει να δούμε και το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας, δηλαδή τι επιτρέπεται να γίνει και πώς μπορεί να γίνει, σε συνεννόηση πάντα με τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας».

Όπως προσθέτει, «αυτό που ξεκινήσαμε σε πρώτη φάση είναι τα καλοκαιρινά σχολεία και οι υποτροφίες και τώρα είμαστε στη διαδικασία του σχεδιασμού για αυτό που θέλει να κάνει Assem Chauhan στην περιοχή». Όσον αφορά τα καλοκαιρινά σχολεία, ο δήμαρχος σημειώνει ότι «η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών, Πολυξένη Νικολοπούλου, έχει αναλάβει να ετοιμάσει το πρόγραμμα για τα καλοκαιρινά σχολεία και αν προλάβουμε φέτος το καλοκαίρι δεκάδες φοιτητές από τα πανεπιστήμια του Amity University θα έλθουν στην περιοχή μας για να παρακολουθήσουν επιστημονικό πρόγραμμα».

Στη συνέχεια ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το πώς αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Κατ΄ αρχάς», τονίζει «έχουμε και εμείς ένα πανεπιστημιακό τμήμα Γεωπονίας και πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε από αυτό, αφού ο πρωτογενής τομέας είναι η κινητήριος δύναμη της περιοχής μας» και προσθέτει: «Η περιοχή μας έχει μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ο κόσμος ασχολείται με την γεωργία και παράλληλα λειτουργεί εδαφολογικό εργαστήριο. Όλα αυτά πιστεύω ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στην περιοχή μας να αναπτυχθεί σε αυτόν τον τομέα, μαζί με τον τουρισμό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ιστορία της περιοχής μας, δηλαδή την Αρχαία Ήλιδα.»

«Το δεύτερο θέμα που έχουμε προγραμματίσει μετά τον πρωτογενή τομέα», συνεχίζει ο δήμαρχος, «είναι φιλοσοφία» και εξηγεί: «Από εδώ, την Ήλιδα, την Ολυμπία, την ολυμπιακή γη, ξεκίνησαν οι πανανθρώπινες αξίες, της εκεχειρίας, του ολυμπισμού, και του ευ αγωνίζεσθαι, που είναι η βάση του δυτικού πολιτισμού. Με το να έλθουν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και να εκπαιδεύονται εδώ είναι ‘ηλίου φαεινότερον’ ότι η περιοχή θα γίνει πιο γνωστή σε όλα τα διεθνή μέσα, διότι, πέρα από την Ολυμπία, η Ήλιδα έχει μείνει σε δεύτερο πλάνο».

Όπως λέει χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, «έχουν αντιστραφεί οι όροι, δηλαδή ξεκινήσαμε από την ‘κόρη’ και έχουμε αφήσει πίσω τη ‘μάνα’, αφού η μάνα είναι η Ήλιδα, η γενέτειρα πόλη των ολυμπιακών αγώνων, ενώ η ‘κόρη’, η Ολυμπία, που ήταν ο χώρος τέλεσης, έχει γίνει αυτή παγκοσμίως γνωστή».

«Για εμάς» συνεχίζει ο δήμαρχος, «δεν υπάρχει δίπολο Ήλιδα – Ολυμπία, αλλά υπάρχει ολυμπιακή γη, για αυτό και τα δύο πρέπει να προχωρούν ταυτόχρονα». Καταλήγοντας, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τονίζει: «Έχω την ελπίδα, πως η συνεργασία με τα πανεπιστήμια Amity University θα μας βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να δώσουμε στην Ήλιδα τη θέση που της ανήκει στο παγκόσμιο στερέωμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments