Κόσμος

FT – Λαγκάρντ: Αύριο το σχέδιο στήριξης της ΕΚΤ για τις «ευάλωτες» οικονομίες

FT – Λαγκάρντ: Αύριο το σχέδιο στήριξης της ΕΚΤ για τις «ευάλωτες» οικονομίες

Πηγή Φωτογραφίας: politico

Ευάλωτα κράτη-μέλη νοούνται τα κράτη με μεγάλο χρέος που μπορεί υπό την πίεση της παρούσας κατάστασης να χάσουν τον έλεγχο

Σχέδιο για αύξηση επιτοκίων δανεισμού και στήριξη ευάλωτων ευρωπαϊκών οικονομιών θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα, ώστε να μην πληγούν από την αγορά ομολόγων και να συγκρατήσουν τις τιμές των επιτοκίων σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ευάλωτα κράτη-μέλη νοούνται τα κράτη με μεγάλο χρέος που μπορεί υπό την πίεση της υφιστάμενης κατάστασης να χάσουν τον έλεγχο.

Ήδη από τον Μάιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ανακοινώσει ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού είναι αναπόφευκτες.

Ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, η αύξηση των επιτοκίων είναι η αντίδραση της αγοράς απέναντι στον πληθωρισμό, ο οποίος αγγίζει το 8%, ενώ ακόμα δεν είναι απολύτως φανερές οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε οικονομικό επίπεδο. Συνεπώς, η ανησυχία είναι έκδηλη σε επίπεδο Ευρωζώνης και όχι μόνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι «Financial Times», 25 μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είναι υπέρ της εκπόνησης ενός σχεδίου στήριξης για τις πιο ευάλωτες οικονομίες στην ΕΕ, αλλά διεξάγεται συζήτηση και για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να αποφασίσουν για το μέγεθος της πρώτης αύξησης των επιτοκίων ύστερα από μια δεκαετία, με μια σημαντική μειοψηφία να πιέζει για πιο επιθετική δράση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments