Ελλάδα

Αιγαίο: Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις (vid)

Αιγαίο: Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις (vid)
Σε συναγερμό οι ελληνικές Αρχές στο Αιγαίο, με την Τουρκία να κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση. Προκλητικός ο Τσαβούσογλου, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο. Βίντεο - ντοκουμέντο από το επεισόδιο. Τι αποκαλύπτουν οι Έλληνες ψαράδες.

Ντοκουμέντα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι υπάρχουν επιθετικού τύπου κινήσεις εναντίον αλιευτικών στο Αιγαίο.

Πρόκειται για κινήσεις που δημιουργούν και πάλι υποψίες για πρόκληση ενός “ελεγχόμενου” ατυχήματος.

Βίντεο ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς των Τούρκων ψαράδων προς Έλληνες αλιείς λίγο έξω από τη Λέρο το πρωί της Κυριακής ήρθε στη δημοσιότητα.

Στα βίντεο, τα οποία δημοσίευσε το Protothema.gr, που τράβηξαν οι Έλληνες ψαράδες που δέχθηκαν τους πυροβολισμούς όταν επιχείρησαν να κινηθούν προς το σημείο όπου είχαν αφήσει τα εργαλεία τους στη θάλασσα, φαίνονται τα πλωτά του Λιμενικού που έχουν προσεγγίσει τα τουρκικά αλιευτικά προκειμένου να τα απωθήσουν.

«Σήμερα βγήκαμε για την καθημερινή μας αλιεία και ήρθαν τα τουρκικά αλιευτικά να πάρουν τα αλιευτικά μας εργαλεία. Εμείς πήγαμε να τα προστατεύσουμε και μας έριξαν με το όπλο έξι φορές. Επίσης δεχθήκαμε και απειλές. Φώναξαν στον ασύρματο “I am turkish fishing boat, f@@k off”» ακούγεται να περιγράφει ο Έλληνας ψαράς ό,τι συνέβη λίγα λεπτά νωρίτερα.

«Ωραία η κατάσταση. Πού καταντήσαμε, να είμαστε στα ελληνικά νερά και να δεχόμαστε απειλές από τους Τουρκους και να μας ρίχνουν» μονολογεί ο Έλληνας ψαράς αποτυπώνοντας σε λίγες μόνο λέξεις την κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες 15 ημέρες οι Έλληνες αλιείς στη Λέρο και σε άλλα νησιά της περιοχής.

Δείτε το σχετικό βίντεο με το περιστατικό στο Αιγαίο:

Πηγή βίντεο: protothema.gr

Πηγή βίντεο: protothema.gr

Στο τρίτο βίντεο φαίνεται η τουρκική μηχανότρατα ανενόχλητη να ψαρεύει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αν και αυτό απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία που υποχρεώνει τις μηχανότρατες να είναι αγκυροβολημένες μέχρι τον Οκτώβριο.

Πηγή βίντεο: protothema.gr

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας φέρεται να εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην 10η διάσκεψη Τούρκων Πρέσβεων, λίγες ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς κατά Ελλήνων ψαράδων κοντά στη Λέρο.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, τόνισε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον λογαριασμό του στο twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου, μάλιστα, ανέφερε πως η Ελλάδα κάνει “παράξενα” πράγματα, παρότι η Τουρκία έχει σταθεί πάντα στο πλευρό των Ελλήνων στις δύσκολες ώρες.


ΗΠΑ – Τουρκία: Το χρονικό της κρίσης


Ελληνες ψαράδες για Τούρκους: Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας

«Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας», προειδοποίησε ο κύριος Κωστας Τσίφτης, ένας από τους Έλληνες ψαράδες που δέχτηκε επίθεση από Τούρκους αλιείς στη Λέρο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από Νωρίς» στο Epsilon, ο κύριος Τσίφτης εξήγησε ότι το σωματείο αλιέων της περιοχής πήρε απόφαση ότι μετά της Παναγίας και αν δεν έχει γίνει κάτι σε κεντρικό επίπεδο τότε θα βγούνε με όλους τους συναδέλφους του με 100 καΐκια ανοιχτά στη θάλασσα όπως είπε και θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας σημείωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσίφτης.

Τούρκοι στους Έλληνες ψαράδες μέσω VHF: «Είμαι τουρκικό αλιευτικό, άντε γαμ@@@@@@»

Απειλές, πυροβολισμοί και ύβρεις μέσω VHF από τους Τούρκους καταγγέλουν οι Έλληνες ψαράδες.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ένος Ελληνας αλιέα που ήταν παρόν στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από τη Λέρο, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το protothema. «Βγήκαμε για την καθημερινή μας αλιεία και ήρθαν τα τουρκικά αλιευτικά να πάρουν τα αλιευτικά μας εργαλεία. Πήγαμε να τα προστατεύσουμε και μας έριξαν με το όπλο έξι φορές. Επίσης δεχθήκαμε και απειλές. Φώναξαν στον ασύρματο “I am turkish fishing boat, f@@k off” (σσ Είμαι τουρκικό αλιευτικό, άντε γαμ@@@@@@»)».


Ισοτιμία ευρώ τουρκικής λίρας: Η οικονομία της Τουρκίας παρασύρει και την Ευρώπη


Υποχωρεί η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στο επίπεδο 6,92:1 σήμερα το πρωί.

Αυτό σημειώνεται αν και ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό (7,24:1) που καταγράφηκε μία ημέρα νωρίτερα, λόγω της δέσμευσης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητα, τάση όμως που φρέναρε η νέα δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.

Η λίρα, η οποία έκλεισε με ισοτιμία 6,9:1 έναντι του δολαρίου χθες, έχει απολέσει το 45% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018.

Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments