Οικονομία

Πληθωρισμός Βρετανία: Πλούσιοι και φτωχοί αντιμετωπίζουν παρόμοιο πληθωρισμό αλλά διαφορετικό οικονομικό πόνο

Πληθωρισμός Βρετανία: Πλούσιοι και φτωχοί αντιμετωπίζουν παρόμοιο πληθωρισμό αλλά διαφορετικό οικονομικό πόνο
Πληθωρισμός Βρετανία: Οι πλούσιοι και οι φτωχοί της Βρετανίας βιώνουν άνοδο του πληθωρισμού, έδειξαν επίσημα στοιχεία.

Οι πλούσιοι και οι φτωχοί της Βρετανίας βιώνουν άνοδο του πληθωρισμού, έδειξαν επίσημα στοιχεία. Ωστόσο είναι πολύ διαφορετική η αντιμετώπισή του καθώς η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας σημαίνει ότι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποφύγουν το χτύπημα από την αύξηση των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,4 τοις εκατό τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια καθιστώντας τον πληθωρισμό ένα καυτό πολιτικό θέμα. Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι τόσο τα νοικοκυριά χαμηλού όσο και υψηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν παρόμοιο πληθωρισμό με τον ονομαστικό ρυθμό αν και η ανάλυση δεν μπόρεσε να λάβει υπόψη τις αλλαγές στα πρότυπα δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή τις διαφορές στην ποιότητα των τροφίμων που αγοράζονται.

Πληθωρισμός Βρετανία: Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στα νοικοκυριά

Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος παρουσίασαν ετήσιο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή 5,3% τον Δεκέμβριο, ενώ τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος αντιμετώπισαν πληθωρισμό 5,5%. Τα στοιχεία έδειξαν ότι δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού των δύο ομάδων από το 2014. Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι ο πληθωρισμός για τους φτωχότερους Βρετανούς θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτόν των πλουσιότερων ομοτίμων τους φέτος.

«Ενώ τα νέα στοιχεία του επιβεβαιώνουν ότι οι μέσοι ρυθμοί πληθωρισμού που βιώνουν διαφορετικές εισοδηματικές ομάδες είναι επί του παρόντος παρόμοιοι, υπογραμμίζουν και πάλι πώς οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος βιώνουν τον πληθωρισμό με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Jack Leslie, οικονομολόγος στο think tank Resolution Foundation.

Είπε ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η προοπτική αύξησης του ανώτατου ορίου των τιμών της ενέργειας των νοικοκυριών στη Βρετανία τον Απρίλιο θα πλήξουν περισσότερο τις οικογένειες με το χαμηλότερο εισόδημα, δεδομένου ότι ξοδεύουν διπλάσια ποσότητα σε τρόφιμα και οικιακούς λογαριασμούς σε σχέση με το εισόδημά τους. «Αυτές οι οικογένειες θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής της κυβέρνησης στην κρίση», είπε ο Leslie. Η άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας του Απριλίου για τα φτωχότερα νοικοκυριά θα κόστιζε τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια), υπολόγισε η δεξαμενή σκέψης.

Στην τελευταία έκθεσή του είπε ότι ο ελαφρώς υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού για τα ευκατάστατα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο αντανακλά τις μεγαλύτερες δαπάνες τους για τις μεταφορές. Η αυξανόμενη τιμή της βενζίνης και των καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων – τα οποία αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών για τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος – ήταν οι μεγαλύτεροι μοχλοί του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο. Τα γεύματα σε εστιατόρια ήταν ένας άλλος σημαντικός παράγοντας του πληθωρισμού για τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος.

Ενώ τα πιο ευκατάστατα νοικοκυριά μπορούν να ξοδέψουν λιγότερα για φαγητό έξω και να καθυστερήσουν την αντικατάσταση αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα έδειξαν μια επιδεινούμενη εικόνα για τα βασικά έξοδα διατροφής και στέγης.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,4 τοις εκατό μόνο τον Δεκέμβριο, τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και εννέα χρόνια. Οι τιμές του κρέατος, των λαχανικών και του ψωμιού και των δημητριακών εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από 2 τοις εκατό σε μηνιαία βάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments