Οικονομία

Τουρκία: Δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει αυξήσεις επιτοκίων δηλώνει ο Ερντογάν

Τουρκία: Δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει αυξήσεις επιτοκίων δηλώνει ο Ερντογάν
Τουρκία: Αμετανόητος φαίνεται να είναι ακόμη και τώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Αμετανόητος φαίνεται να είναι ακόμη και τώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Όπως μετέδωσε το NTV ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει άποψη αναφορικά με το ότι τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί φέτος μέχρι και 45% έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει το επιτόκιό της κατά 400 μονάδες βάσης από το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 20%.

Τουρκική λίρα: Η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της τουρκικής λίρας κατεβάζοντάς το κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 15%. Παράλληλα, άφησαν να εννοηθεί πως θα ακολουθήσει χαλάρωση παρά το ρυθμό που “τρέχει” ο πληθωρισμός.

Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση, υποχωρώντας 3% στις 10,98 λίρες ανά δολάριο, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο που είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα. Στις 13.29 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία ανερχόταν στις 10,85 λίρες ανά δολάριο.

Με τη λίρα να έχει υποτιμηθεί 32% από την αρχή του έτους, οι τιμές αυξάνονται μέσω των εισαγωγών, ενισχύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε στο 19,89% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η κρίση στην Τουρκία

Η Capital Economics, με έκθεσή της εκτίμησε πως οι διεθνείς επιπτώσεις από τη νομισματική κρίση θα είναι περιορισμένες, καθώς η τουρκική οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένη.

Ωστόσο, δεδομένων των στενότερων εμπορικών τους δεσμών, ορισμένες οικονομίες θα μπορούσαν, όπως αναφέρει, να υποστούν ένα μικρό πλήγμα, με την Ελλάδα να εμφανίζει την τρίτη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρωσία μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, για μία δεκαετία, από το 2009, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Τουρκία ήταν πλεονασματικό υπέρ της χώρας μας (με εξαίρεση το 2016). Το 2020 η αξιοσημείωτη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών (-56,14%) ανέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο, διαμορφώνοντας για την Ελλάδα έλλειμμα ύψους €213 εκατ. (-787%).

Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2020 μειώθηκε, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 26,2%, σε €2,9 δισ. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε €1,34 δισ., μειωμένες κατά 32,2%, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 20,2%, σε €1,5 δισ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments