Διεθνή

Ουκρανία πόλεμος: Μεγαλώνει η διεθνής βοήθεια στην Ουκρανία

Ουκρανία πόλεμος: Μεγαλώνει η διεθνής βοήθεια στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: ethnos.gr

Ουκρανία πόλεμος: Αν και πλέον έχει γίνει το πρώτο βήμα για την ειρήνη, ο Πούτιν έχει δώσει εντολή να βρίσκονται τα πυρηνικά σε ετοιμότητα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες. Την Κυριακή οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο. Ακόμη, ο  Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε μία προσπάθεια για διαπραγμάτευση, πράγμα που εν τέλει δέχτηκε ο Ζελένσκι, με αποτέλεσμα αυτές να ξεκινούν σήμερα (28/02).

Την ίδια ώρα ο Βλάντιμιρ Πούτιν έθεσε τα πυρηνικά όπλα σε καθεστώς πλήρους ετοιμότητας. Πιστεύεται πως αυτό έγινε καθαρά για να μπορέσει αντιμετωπίσει τις απανωτές κυρώσεις που δέχεται από την Δύση, καθώς πλέον η Ρωσια βγήκε εκτός των συναλλαγών SWIFT.

Ο στόχος της κίνησης Πούτιν για τα πυρηνικά

Σύμφωνα με το BBC, ο ηγέτης της Ρωσίας είχε ήδη εκδώσει προειδοποίηση ότι ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς ξεκινούσε την εισβολή του στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι «όποιος προσπαθήσει να μας εμποδίσει» θα δει συνέπειες «δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας».

Αυτά τα λόγια ερμηνεύτηκαν ευρέως ως απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, εάν η Δύση στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο του. Το γεγονός ότι η Μόσχα θέτει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις είναι ένας τρόπος να στείλει προειδοποίηση. Μετά την εξέλιξη αυτή, είναι πιθανό να διευκολυνθεί η ταχύτερη εκτόξευση όπλων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει τρέχουσα πρόθεση για χρήση τους.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, αλλά γνωρίζει επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει επίσης αρκετά για να καταστρέψει τη Ρωσία, εάν τα χρησιμοποιήσει.

Στόχος του Πούτιν είναι, ίσως, να αποτρέψει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, εγείροντας φόβους ωστόσο για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει.

Όπως δήλωσε ο ίδιος «όχι μόνο οι δυτικές χώρες λαμβάνουν εχθρικά μέτρα κατά της χώρας μας στο πεδίο της οικονομίας – εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά – αλλά και οι ανώτατοι αξιωματούχοι κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις».

Η μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ

Αν κάποιος παρατάξει τα νούμερα της στρατιωτικής ισχύος Ουκρανίας – Ρωσίας, θα προσδώσει τον χαρακτηρισμό του Δαβίδ στην Ουκρανία και του Γολιάθ στην Ρωσία. Παρόλα αυτά το μοναδικό όπλο που έχει στην κατοχή του και που επισπεύδει τα πράγματα, ο Ουκρανός πρόεδρος, είναι η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, η οποία όμως αργεί.

Σύμφωνα με την έκθεση «The Military Balance» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies-IISS), οι δύο χώρες είναι σαν τον Δαβίδ και τον Γολιάθ. Να πώς συγκρίνονται οι δυνάμεις τους.

Αμυντικές δαπάνες

Μια ματιά στα χρήματα που ξοδεύουν οι δυο χώρες για την άμυνα αρκεί- η Ουκρανία δαπάνησε 4,7 δισ. δολάρια το 2021, σχεδόν το 1/10 από τα 45,8 δισ. δολάρια της Ρωσίας σε πυρηνικά όπλα.

Η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε μια προσπάθεια το 2008 για εκσυγχρονισμό του στρατού της, μετά από έναν σύντομο πόλεμο με τη Γεωργία που προκάλεσε ελλείψεις σε εξοπλισμό, αλλά τα όπλα της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό από τη σοβιετική εποχή.

Φιλοδοξώντας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, η Ουκρανία έχει αναδιοργανώσει τη δομή των ενόπλων δυνάμεών της και σχεδιάζει να εξοπλίσει εκ νέου την αεροπορία της με δυτικά μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Σκοπεύει επίσης να βελτιώσει τη ναυτική της ικανότητα.

Σε στρατιώτες

Η Ρωσία έχει 900.000 ενεργό προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις της και 2 εκατομμύρια εφεδρικό, ενώ η Ουκρανία έχει 196.000 και 900.000 εφέδρους. Στις χερσαίες δυνάμεις, η Μόσχα έχει διπλό πλεονέκτημα, με 280.000 στρατιώτες έναντι 125.600 του Κιέβου και η αεροπορία της είναι σχεδόν πέντε φορές ισχυρότερη, με 165.00 προς 35.000 της Ουκρανίας.

Αλλά όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ο Yohann Michel, ερευνητής-αναλυτής που εργάστηκε στην έκθεση του IISS, είπε ότι η Ρωσία είχε περίπου 200.000 προσωπικό μέσα και γύρω από την Ουκρανία.

Όπλα και οχήματα

Εδώ υπάρχουν πολλά να συγκριθούν -επιθετικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, πύραυλοι εδάφους- αλλά γενικά, η Ρωσία έχει απλώς περισσότερα από όλα.

Η Ρωσία διαθέτει περισσότερα από 15.857 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, για παράδειγμα, έναντι 3.309 της Ουκρανίας. Διαθέτει επίσης πάνω από τα δεκαπλάσια αεροσκάφη -1.391 από τα 128 του Κιέβου και 821 ελικόπτερα έναντι των 55, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμη, η Μόσχα έχει 49 υποβρύχια, ενώ το Κίεβο κανένα, σύμφωνα με το IISS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments