Οικονομία

Bloomberg: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για καταβολή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες

Bloomberg: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για καταβολή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις πληρωμές αφού οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν τη χρηματοοικονομική τους ισχύ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να προβούν στις πρώτες πληρωμές των μετόχων τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η διανομή μερίσματος στους μετόχους φέτος αναμένεται να είναι μικρότερη λιγότερες από αυτή που είχαν ζητήσει οι τράπεζες, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς η απόφαση δεν είναι οριστική. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Tελευταία φορά το 2008 Η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κατέβαλε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους της χώρας το 2010. Έκτοτε, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις πληρωμές αφού οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν τη χρηματοοικονομική τους ισχύ, ενώ η οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Το χρέος της χώρας ανέκτησε πέρυσι το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Οι τέσσερις λεγόμενες συστημικές τράπεζες – η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank – έχουν ήδη εντάξει στα σχέδιά τους την καταβολή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.

Αποεπένδυση ΤΧΣ Η εποπτική αρχή εξακολουθεί να αξιολογεί πώς θα εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών, δήλωσαν οι πηγές του Bloomberg. Η ΕΚΤ εξετάζει το ρόλο που παίζουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις για ζημίες του παρελθόντος στα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών, καθώς και τις προοπτικές για τα κέρδη τους, εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος.

Επιπλέον, από τον Οκτώβριο, το κράτος έχει επιταχύνει το σχέδιο αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε πρώτα ολόκληρο το μερίδιό του στη Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο για την Alpha Bank. Επίσης, πούλησε ένα ποσοστό 22% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση ολόκληρου του μεριδίου του στην Πειραιώς.

Το ταμείο εξακολουθεί να κατέχει 18% στην Εθνική Τράπεζα και 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσης, προβλέπει πλήρη αποχώρηση από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments